Web stranica Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže

Go to content

Main menu:

Kérjük, hogy adójuk 1%-ával támogassák intézményünk alapítványát! Adószámunk: 18315969-1-02 Kedvezményezett: Közalapítvány a Pécsi Horvát Nevelésért-Oktatásért

Pozdravljamo vas na stranicama Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže


Ustanova Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i kolegij "Miroslav Krleža" kao višenamjenska obrazovna ustanova funkcionira kao organski dio mađarskog javnog obrazovnog sustava koju vodi Hrvatska državna samouprava. Kao takva obavlja osnovne funkcije uodgoju i obrazovanju djece. Zahvaljujući kolegiju, ustanova je pogodna i za izvršavanje regionalnih zadaća, tako služeći potrebama obrazovanja u širem krugu Hrvata u Pečuhu i široj okolici, na način da pruža obuku i obrazovanje na materinskom jeziku za sljedeće generacije.

Škola već  od 1951./52.  školske godine smatra ovaj obrazovno-odgojni zadatak svojom profesijom koji obavlja s uvijek osposobljenim, predanim i visoko kvalificiranim nastavnicima    koji  su izvannastavnim programima u velikoj mjeri doprinijeli uspjehu u poslu.

Detaljnije...

Važniji događaji u mjesecu ožujku!

02.03. - 06.03.2020. - "Financijska i gospodarska osviješćenost"
09.03. - 13.03.2020. - tjedan hrvatsoga jezika
13.03.2020. (petak) - svečanost povodom 15. ožujka
20.03. - 24.03.2020. - "Osviješćenost o ekološkoj održivosti"
23.03. - 27.03.2020. - "Digitalni svijet"
30.03.2020. (ponedjeljak) - dogovor/InformacijeUplata ručka,
jelovnik
Opće informacijeSat primanja

Miroslav Krleža (1893-1981)

Miroslav Krleža
, književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Rođen u Zagrebu u građanskoj obitelji niže-srednjega socijalnoga statusa, Krleža pohađa vojnu kadetsku školu u Pečuhu, te peštansku Ludovicejsku akademiju. Godine 1915. mobiliziran je kao domobran i poslan na bojišnicu u istočnoj Europi (Galicija) gdje doživljuje Brusilovljevu ofanzivu. 

Detaljnije...

Odbojkaški klub škole

28.11.2019.Detaljnije...

Predaja maturalnih vrpci 2019

18.12.2019.


14. 12. 2019. je bila održana najspektakularnija priredba, predaja maturalnih vrpci.


Detaljnije...

Maskenbal

26.02.2020.Támogatja a kormány a pécsi horvát iskolaközpont bővítését

24.10.2019.


Több tízmillió forinttal támogatja a kormány a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont bővítését - jelentette be Soltész Miklós. Első ütemben 70 millió forintos támogatásban részesül az intézmény –  mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős  államtitkára október 3-án Pécsett. Soltész Miklós aláhúzta: 2010 óta  megötszöröződött a magyarországi nemzetiségek támogatása.
Mint az iskolában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az  iskolaközpont mind népszerűbb, ezért van szükség a további bővítésre. A  tervek szerint mintegy 300 négyzetméterrel növelik a komplexum  alapterületét, ez négy tantermet és a hozzájuk tartozó kiszolgáló  helyiségeket jelenti.


Detaljnije...HORVÁT ANYANYELVI KOMPETENCIÁK ELSAJÁTÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA
KOMPLEX TANESZKÖZÖKKEL ÉS MÓDSZEREKKEL
TÁMOP-3.4.1/A-08/2-2009-0005

A „Miroslav Krleža“ Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium konzorciumi partnereivel, a hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium  és Óvoda és az Országos Horvát Önkormányzattal együtt valósítja meg projektjét, melynek keretében a horvát nemzetiségi nyelvoktató és kétnyelvű programok számára készülnek hagyományosnak minősülő taneszközök, tankönyvek, ezen felül digitális tartalmak és módszertani segédletek.

A két éves projekt keretében anyanyelvi olvasókönyv és munkafüzet készült a horvát nyelvoktató programmal működő általános iskolák 7. osztályosai számára, kiadásra került a kétnyelvű iskolák nyolcadikosainak készült nyelvtan könyv és munkafüzet, valamint a már meglévő sorozatot bővítette a kétnyelvű gimnáziumok 9. osztályos történelem könyvének horvát fordítása.
A kifejlesztett és lefordított taneszközök mellett tantervi adaptációk, értékelési útmutatók is készültek, illetve komplett nyelvtani gyakorlólemez, digitális táblára optimalizált verziója. A fejlesztések egyik lényeges eleme a kifejlesztett továbbképzés és az azokat vezetni képes képzők képzése.
A nemzetiségi programmal működő intézményeket szervezetük és tanterveik a magyar köznevelési rendszer szerves részévé teszik, de teljesen kompatibilis működésük nagyban függ a szükséges saját fejlesztésű és versenyképes magyar nyelvű tankönyvek horvát fordításaitól.
A megvalósulás végéhez közeledő projekt leginkább ezen a téren hoz újabb eredményeket, ösztönözve a jövőbeli fejlesztéseket is.


„Miroslav Krleža” Horvát Óvoda,
Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
7624 Pécs, Szigeti út 97.
E-mail: info@krleza.sulinet.hu
www.krleza.sulinet.hu


A gyermek, a tanuló mulasztásával kapcsolatos szabályok, szabályi változások

A beteg gyermek, tanuló az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Azt, hogy a gyermek, a tanuló ismét egészséges és látogathatja a nevelési-oktatási intézményt, részt vehet a foglalkozásokon, orvosnak kell igazolnia.

Ha a gyermek, a tanuló távolmaradását nem igazolják, a mulasztás igazolatlan. Az iskola köteles a szülőt és a tanuló kollégiumi elhelyezése esetén amennyiben a kollégium nem az iskolával közös igazgatású intézmény a kollégiumot is értesíteni a tanköteles tanuló első alkalommal történő igazolatlan mulasztásakor, továbbá abban az esetben is, ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri.
Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha az iskola értesítése eredménytelen maradt, és a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét.
Ha a gyermek a közoktatási törvény 24. § (3) bekezdése alapján vesz részt óvodai nevelésben, és egy nevelési évben igazolatlanul tíz napnál többet mulaszt, továbbá, ha a tanköteles tanuló igazolatlan mulasztása egy tanítási évben eléri a tíz órát, az óvoda vezetője, az iskola igazgatójaóvodás gyermek esetében az annak tényleges tartózkodási helye szerint illetékes általános szabálysértési hatóságot és a jegyzőt, tanköteles tanuló esetén a kormányhivatalt és a gyermekjóléti szolgálatot értesíti.

A további szabályozásról részletek itt...

Rukometna Škola Győri Audi ETO KC- Južna Mađarska

Györ, aktualni prvak Europe koji juriša na svoju drugu uzastopnu titulu osvajača Lige prvaka , lokalna samouprava grada Kozármisleny (Kozarmišlenj-Pečuh) i mjesni ženski rukometni klub sklopili su sporazum o odgajanju talenata mladih rukometašica južne Mađarske i prekograničnih prostora. Rukometna Škola Győri Audi ETO KC – Južna Mađarska zacrtala je za cilj da otkrije i odgoji mlade mađarske, hrvatske i ostale djevojčice sa južno slavenskih prostora. Program će sa stručne strane voditi iskusni master treneri Róth Kálmán, Zdravko Zovko i Danyi Gábor. U realizaciji ovog projekta zaintersrirana je i naša škola...

Detaljnije...

Htvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže
Back to content | Back to main menu