Iskolismertető - A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont hivatalos honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Iskola > Szombathely

Miroslav Krleža Horvát Óvóda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Szombathelyi Tagintézménye - Iskola

Szombathely - Horvát iskola indul szeptembertől a vasi megyeszékhelyen. Ezzel a régióban élő gradistyei horvátok és a velük szimpatizálók olyan lehetőséget kaptak, amelyre már évtizedek óta vártak.
Nyugat-Magyarországon körülbelül 500 évvel ezelőtt telepedett le az a horvát közösség, amelynek leszármazottjai napjainkban is Vas és Győr-Moson-Sopron megye területén élnek. A történelem során folyamatosan változott számuk, az infrastrukturális fejlődéseknek köszönhetően egyre többen költöztek a biztos munkahelyeket adó városokba. Így változott az igény a nemzetiségi nevelés- oktatás megszervezése területén is. Már nemcsak a falvakban, hanem a városokban is megjelentek azok a családok, amelyek gyermekük számára horvát nemzetiségi nevelést folytató intézményt kerestek, keresnek. A törvényi előírások kedveznek a létszámoknak, hiszen már 8 szülő kérése esetén biztosítani kell a nemzetiségi nevelés- oktatás megszervezését. A régióban élő horvátság az eddigi tapasztalatok alapján a legbiztosabb és legbiztonságosabb működtetést az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) fenntartása alatt látja. Az elmúlt évek során több kísérletet tettek már a város különböző intézményeiben egy-egy osztály, csoport elindítására. A kezdeti lelkesedés után azonban a nagy tanulólétszámú intézményekbe integrált alacsony létszámú nemzetiségi osztály vagy csoport életképtelenné vált. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az állami intézményfenntartó központ ugyan igyekszik odafigyelni a nemzetiségi intézményeire, de a „nagy kalapban" ez csak egy a prioritások közül. Bármekkora az erőfeszítés, a megfelelő színvonal biztosítása nem mindig sikerül.
A nemzetiségi nevelésben-oktatásban dolgozók egyhangú véleménye az, hogy a nemzetiségi lét, az identitástudat erősítése és fenntartása egy állandó nemzetiségi atmoszférában biztosítható igazán.
Az újonnan megvalósítandó oktatási központ a horvátoknak óriási lehetőség. Az óvodai neveléstől a gimnáziumig egy közösséget alkotva, egymást támogatva valósíthatnánk meg álmaikat. A mindennapokat a kétnyelvűség kísérné nemcsak a foglakozásokon, hanem a szabadidős programokon is. A horvát és a magyar nyelv elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetnénk a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére, a hagyományok ápolására, a zenei és a tánckultúra fejlesztésére. Az idegen nyelvek közül elsősorban az angol és a német nyelv oktatását szeretnénk felkínálni.
Az intézménybe járó gyermekek az alacsony osztálylétszám minden előnyét élvezhetnék - személyiségfejlesztés, egyéni bánásmód, felzárkóztatás, tehetséggondozás.
Az oktatási központ megvalósítóinak fontos, hogy egy csaknem 500 éves örökség megőrzésén munkálkodnak. Gondoljunk arra, hogy a határainkon túl élő kisebbségek milyen erőfeszítéseket tesznek nyelvük és kultúrájuk megőrzéséért. Mi miért ne tennénk ugyanezt?
Természetesen nem zárjuk ki a horvát nyelv iránt érdeklődő, nem horvát nemzetiségűek érdeklődését sem; nekik is lehetőséget kínálunk arra, hogy nálunk tanuljanak.
A munkahelyteremtés szempontjából is nagy jelentőséggel bír az elképzelés: a felújítások, az átalakítások során piacképes vállalkozásokra, szakemberekre lesz szükség, akik ismerik a legújabb elvárásokat. Emellett természetesen az intézmény szakmai és kiszolgáló személyzetének kiválasztása során is számítunk érdeklődő szakemberekre.
Fő cél, hogy minőségi oktatást nyújtsanak, ahol a gyermek tudása, személyisége kiemelt fontosságú, és ahol valamennyi partner – legyen az gyermek, szülő vagy alkalmazott  – jó érzi magát.
Január 11-én adta át az Agora és a SZOVA az Országos Horvát Önkormányzat elnökének az épület kulcsait. Ezután felgyorsultak a folyamatok. A szükséges dokumentumok elkészítése mellett megkezdődtek a tárgyalások és az előzetes szemlék az ÁNTSZ- szel, NÉBIH-hel és más szervezetekkel, amelyekkel kötelező az előzetes egyeztetés. Megtörténtek az ajánlatkérések is az épület felújításához. A szülők folyamatos tájékoztatása kiemelt fontosságú volt, ezért több alkalommal is találkoztak az előkészítő bizottság és az OHÖ szakemberei az érdeklődőkkel. A beiratkozáskor fontos, hogy nincs körzethatár, hiszen az OHÖ országos beiskolázási körzetet képvisel. A kormányhivatal által kötelezően meghatározott napokon várják az első osztályba jelentkezőket az épületben, a Jászai Mari utcában. Az ovisok is itt jelentkezhetnek majd, egy kicsit korábban a városi beiratkozáshoz képest. Tehát hamarosan konkrét számok mutatják majd, hogy április 14- 15-én hány leendő iskolás, majd 25- 26-án hány ovis gyermek és szülője keresik fel az új intézményt. Ezzel a régióban élő gradistyei horvátok és a velük szimpatizálók  olyan lehetőséget kaptak, amelyre már évtizedek óta várnak. Az intézmény kisdiákjai pedig egy nyelv és egy kultúra megismerésével gazdagodhatnak.
forrás: Paukovitsné Horváth Edit
Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz