Web stranica Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže

Go to content

Main menu:

Kérjük, hogy intézményünk érdekében adójuk 1%-ával támogassák a Pécsi Horvát Önkormányzat által alapított közalapítványt!  Adószámunk: 18315969-1-02 Kedvezményezett: Közalapítvány a Pécsi Horvát Nevelésért-Oktatásért

Poštovani Roditelji!

Zbog koronakrize o procesu upisa pružamo sljedeće informacije: Popunjene i potpisane dolje navedene dokumente moguće je poslati putem mail-a na info@krleza.hu ili predati ih osobno na dane upisa 15-16.04.2021.
Ostale dokumente (Škola/Prijem u osnovnu školu) prihvaćamo i do prvog dana nastave u novoj školskoj godini 2021/2022.
Uprava škole
Važniji planirani programi u mjesecu svibnju!

03. (ponedjeljak) - pismena matura (magyar)
04. (utorak) - pismena matura (matematika)
05. (srijeda) - pismena matura (povijest)
10. (četvrtak) - pismena matura (hrvatski viši i srednji stupanj)




Uplata ručka,
jelovnik
Opće informacijeSat primanja

Miroslav Krleža (1893-1981)

Miroslav Krleža
, književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Rođen u Zagrebu u građanskoj obitelji niže-srednjega socijalnoga statusa, Krleža pohađa vojnu kadetsku školu u Pečuhu, te peštansku Ludovicejsku akademiju. Godine 1915. mobiliziran je kao domobran i poslan na bojišnicu u istočnoj Europi (Galicija) gdje doživljuje Brusilovljevu ofanzivu. 

Detaljnije...

Novi uspjeh

13.03.2021.


Novi uspjeh Maje Horváth-Bencze...


Detaljnije...

Opraštanje 12. razreda
Támogatja a kormány a pécsi horvát iskolaközpont bővítését

24.10.2019.


Több tízmillió forinttal támogatja a kormány a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont bővítését - jelentette be Soltész Miklós. Első ütemben 70 millió forintos támogatásban részesül az intézmény –  mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős  államtitkára október 3-án Pécsett. Soltész Miklós aláhúzta: 2010 óta  megötszöröződött a magyarországi nemzetiségek támogatása.
Mint az iskolában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az  iskolaközpont mind népszerűbb, ezért van szükség a további bővítésre. A  tervek szerint mintegy 300 négyzetméterrel növelik a komplexum  alapterületét, ez négy tantermet és a hozzájuk tartozó kiszolgáló  helyiségeket jelenti.


Detaljnije...



HORVÁT ANYANYELVI KOMPETENCIÁK ELSAJÁTÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA
KOMPLEX TANESZKÖZÖKKEL ÉS MÓDSZEREKKEL
TÁMOP-3.4.1/A-08/2-2009-0005

A „Miroslav Krleža“ Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium konzorciumi partnereivel, a hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium  és Óvoda és az Országos Horvát Önkormányzattal együtt valósítja meg projektjét, melynek keretében a horvát nemzetiségi nyelvoktató és kétnyelvű programok számára készülnek hagyományosnak minősülő taneszközök, tankönyvek, ezen felül digitális tartalmak és módszertani segédletek.

A két éves projekt keretében anyanyelvi olvasókönyv és munkafüzet készült a horvát nyelvoktató programmal működő általános iskolák 7. osztályosai számára, kiadásra került a kétnyelvű iskolák nyolcadikosainak készült nyelvtan könyv és munkafüzet, valamint a már meglévő sorozatot bővítette a kétnyelvű gimnáziumok 9. osztályos történelem könyvének horvát fordítása.
A kifejlesztett és lefordított taneszközök mellett tantervi adaptációk, értékelési útmutatók is készültek, illetve komplett nyelvtani gyakorlólemez, digitális táblára optimalizált verziója. A fejlesztések egyik lényeges eleme a kifejlesztett továbbképzés és az azokat vezetni képes képzők képzése.
A nemzetiségi programmal működő intézményeket szervezetük és tanterveik a magyar köznevelési rendszer szerves részévé teszik, de teljesen kompatibilis működésük nagyban függ a szükséges saját fejlesztésű és versenyképes magyar nyelvű tankönyvek horvát fordításaitól.
A megvalósulás végéhez közeledő projekt leginkább ezen a téren hoz újabb eredményeket, ösztönözve a jövőbeli fejlesztéseket is.


„Miroslav Krleža” Horvát Óvoda,
Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
7624 Pécs, Szigeti út 97.
E-mail: info@krleza.sulinet.hu
www.krleza.sulinet.hu


A gyermek, a tanuló mulasztásával kapcsolatos szabályok, szabályi változások

A beteg gyermek, tanuló az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Azt, hogy a gyermek, a tanuló ismét egészséges és látogathatja a nevelési-oktatási intézményt, részt vehet a foglalkozásokon, orvosnak kell igazolnia.

Ha a gyermek, a tanuló távolmaradását nem igazolják, a mulasztás igazolatlan. Az iskola köteles a szülőt és a tanuló kollégiumi elhelyezése esetén amennyiben a kollégium nem az iskolával közös igazgatású intézmény a kollégiumot is értesíteni a tanköteles tanuló első alkalommal történő igazolatlan mulasztásakor, továbbá abban az esetben is, ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri.
Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha az iskola értesítése eredménytelen maradt, és a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét.
Ha a gyermek a közoktatási törvény 24. § (3) bekezdése alapján vesz részt óvodai nevelésben, és egy nevelési évben igazolatlanul tíz napnál többet mulaszt, továbbá, ha a tanköteles tanuló igazolatlan mulasztása egy tanítási évben eléri a tíz órát, az óvoda vezetője, az iskola igazgatójaóvodás gyermek esetében az annak tényleges tartózkodási helye szerint illetékes általános szabálysértési hatóságot és a jegyzőt, tanköteles tanuló esetén a kormányhivatalt és a gyermekjóléti szolgálatot értesíti.

A további szabályozásról részletek itt...

Rukometna Škola Győri Audi ETO KC- Južna Mađarska

Györ, aktualni prvak Europe koji juriša na svoju drugu uzastopnu titulu osvajača Lige prvaka , lokalna samouprava grada Kozármisleny (Kozarmišlenj-Pečuh) i mjesni ženski rukometni klub sklopili su sporazum o odgajanju talenata mladih rukometašica južne Mađarske i prekograničnih prostora. Rukometna Škola Győri Audi ETO KC – Južna Mađarska zacrtala je za cilj da otkrije i odgoji mlade mađarske, hrvatske i ostale djevojčice sa južno slavenskih prostora. Program će sa stručne strane voditi iskusni master treneri Róth Kálmán, Zdravko Zovko i Danyi Gábor. U realizaciji ovog projekta zaintersrirana je i naša škola...

Detaljnije...

Htvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže
Back to content | Back to main menu