Horvát nyelv hete - A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont hivatalos honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Információk > Hírtár > 2015/2016

Horvát nyelv hete

2016.03.16.


2016. március 7-én iskolánkban megkezdődtek a már hagyománnyá vált Horvát nyelv napjai, melyek ezúttal március 11-ig tartottak. A programsorozatot idén az általános iskola 3. és 7. valamint a gimnázium 9.A osztályos tanulói nyitották meg ünnepélyes műsorukkal. A kicsik egy nyelvről szóló dramatizációt adtak elő, gimnazistáink felelevenítették, hogy miről is emlékezünk meg ezekben a napokban, míg a hetedikesek bemutatták a hagyományos horvát ételek témaköréből készült prezentációjukat. Segítő tanáraik Vélin Veszna, Várhelyiné Kohuth Gabriella és Dr. Mándityné Zsifkovics Ágnes voltak.
A kedd délután az iskolai szavalóverseny jegyében telt. Külön kategóriákban mérték össze tehetségüket az alsósok, felsősök és gimnazisták, akik közül a legsikeresebbek iskolánkat fogják képviselni az országos versenyen.
Szerdán egy újabb horvát népcsoport, a Dráva-menti horvátok mutatkoztak be nagyon gazdag kulturális és gasztronómiai program keretében. A színes és gazdag programszámok között szerepelt népmese-mondás Frankovics György néprajzkutató tolmácsolásában, hangszerbemutató Végh Andor vezetésével, hímestojás készítés, egy Dráva-menti koreográfia, melyben iskolánk Dráva-menti származású tanárai és diákjai léptek fel. Végül, de nem utolsó sorban bemutatkozott a drávasztárai „Biseri Drave“ zenekar, melyet nemrégiben a Magyar Televízió „Felszállott a páva“ c. tehetségkutató vetélkedőjében is láthattunk. Végezetül ízelítőt kaphattunk a vidék jellegzetes ételeiből is, melyet szintén tanáraink és vendégeink készítettek el.
Az utolsó előtti napon vendégül láttuk budapesti testvériskolánk diákjait (és tanárait), akik egy újabb előadást mutattak be iskolájuk Irodalmi és Táncszínpadának gazdag repertoárjából „Nők a horvát-magyar történelemből“ címmel, mellyel már Horvátországban is bemutatkoztak.
A zárónapon, pénteken iskolánk és kollégiumunk színjátszó csoportja mutatkozott be egy újabb premierrel. Ezúttal a kortárs szerző, Miro Gavran „A nagy hódító“ c. darabját mutatták be Zsárácz Erika tanárnő rendezésében. Az ősbemutató után kiosztásra kerültek a szavalóverseny győzteseinek illetve a legjobb színésznek járó díjak. Az idei Horvát napok iskolánk énekkarának és szólistájának, Fekete Krisztinának műsorszámával, valamint a 11. osztály szalagavatós táncának bemutatásával zárult.

A szavalóverseny rangsora:
Általános iskola
1.A
I. Dana Filakovity
II. Mirjana Marosi

1.B
I. Zora Krizmanics
II. Diana Fuchs

2.A
I. Milan Popovics
II. Lotti Andalits

2.B
I. Zsongor Horvath
II. Emilia Sörös

3. osztály
I. Mirjana Jónás
II. Eliza Czesznak
III. Kata Csökli

4. osztály
I. Irina Eric
II. Danica Kovács
III. Borjana Hadzsiev

5.-6. osztály
I. Dóra Horváth
II. Emese Bödő
Vanessza Ujházi
III. Dávid Drinóczi

7.-8. osztály
I. Iván Végh
II. Sarolta Acsai
III. Réka Balogh

Gimnázium
I. Edin Avdić
II. Darko Hahner
III. Dorina Haal

Különdíj: Medard Szabadszallasi
Közönségdíj: Krisztina Fekete
Legjobb színész: József Dervár

Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz