Horvát Nyelv Hete - A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont hivatalos honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Információk > Hírtár > 2016/2017

Horvát Nyelv Hete

2017.04.12.

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az immár hagyományosnak számító Horvát nyelv napjairól, melynek célja az anyanyelv fontosságának hangsúlyozása, valamint nyelvjárásainak és a horvát nyelvi és kulturális örökségnek még alaposabb ismerete.
A Horvát nyelv napjai 2017. március 20-án hétfőn vették kezdetüket az ünnepélyes megnyitóval, melyet Kis Kollár Ilona tanárnő állított össze általános iskolás és gimnazista tanulók közreműködésével.
Ezt követően az Eszéki Egyetem Bölcsészkarának tanára, Dr. Vesna Bjedov tartott előadást a horvát nyelv használata során leggyakrabban elkövetett nyelvi hibákról.
Kedden a tradicionális iskolai szavalóverseny került megrendezésre, amit a pécsi Horvát Színház előadása követett Gátai Zoltán tanár úr „Marica” című drámájának bemutatásával.
E tartalmas hét harmadik napján a „Croatica” kiadó kiadásában nemrég megjelent Horvát-magyar szótár bemutatójára került sor, melyen a szerzők, Dr. Prodán Ágnes és Dr. Barics Ernő is részt vettek a kiadó …. vel együtt.
A délután sokác népviseletek bemutatójával kezdődött, melynek keretében sokác származású tanárainkat és tanulóinkat láthattuk a kifutón Vélin Veszna tanárnő vezetésével. Ugyancsak a textíliák jegyében folytatódott a műsor, amikor is a Néprajzi Múzeum egykori vezetője, Begovácz Rózsa nyitotta meg a szintén diákjaink és tanáraink által készített szőtteskiállítást. A napot táncház zárta a Tanac Együttes táncosainak közreműködésével.
Csütörtökön a mohácsi „Sokackör” tagjait láttuk vendégül, akik színvonalas folklórműsorral gazdagították az eseményt. A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója, dr. Ferkov Jakab a mohácsi sokacok származásáról, viseletéről, nyelvéről és szokásairól tartott rövid bemutatást, majd közelről is megismerhettük a búsóálarc faragásának és a mohácsi kerámia készítésének tudományát is Lakatos László keramikus és Prókai György búsómaszk-faragó mester segítségével.
Utolsó nap, amíg az iskola udvarán a mohácsi kerámiákban főtt a köcsögös bab Siklósi Ágnes tanárnő és édesapja vezérletével, a tantermekben és az aulában nyelvi vetélkedők folytak.
Ezen a napon meglátogattak bennünket a zágrábi „Miroslav Krleza” partneriskolánk diákjai, akik verses összeállításukkal és horváttanárnőjük interaktív előadásával gazdagították programunkat. Felléptek hetedikeseink is, akik az idei „Croatijada”-ra készült projektjüket mutatták be, melynek témája épp a partneriskolánk volt.
Idén is, mint mindig, a Horvát nyelv napjait eredményhirdetéssel zártuk. Jutalmat vehettek át a szavalóverseny és a nyelvi vetélkedő legeredményesebb résztvevői, akik a következők:
 
A szavalóversenyen:
 
1. oszt.:
I.hely: Gál Natália
Kántor Mira
 
II. hely: Resál Botond
Orbán Mihály
 
2. oszt.:
 
I.hely: Bublik Zoé
Fenyvesi Gréta
 
II.hely: Mészáros Janka
Markovics Nóra
 
3. oszt.:
I.hely: Csátity Deján
Szabó Péter
 
II.hely: Kun Boglárka
Bosnyák Blanka
 
III.hely: Popovics Milán
Sörös Emília
 
4. oszt.:
I.hely: Puskás Dorina
II.hely: Orovicza Márk
III.hely: Tomek Milán
 
5.-6. oszt.:
I.hely: Erić Irina
II.hely: Bosnyák Bianka
III.hely: Horváth Dóra
 
7.-8. oszt.:
I.hely: Bödő Emese
II.hely: Balogh Réka
III.hely: Végh Ivan
 
GIMNÁZIUM:
I.hely: Várnai Regina (9.r.)
II.hely: Avdić Edin (11.r.)
III.hely: Horváth Kata (10.B)
Hahner Darko (10.B)

A nyelvi vetélkedőn:

I.hely: Ronta Márk, Turul Bernadett, Jávori Dávid, Szabó Szlaven, Szűcs Enikő
II.hely: Strazsanácz Dávid, Vörös Mira, Sándor Anett, Horváth Kata, Radonjić Jelena
III.hely: Nyitrai Richárd, Marosi Fanni, Krnjajski Boris, Zeba Lucija
A fényképeket Kollár Ákos készítette

Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz