Horvát nyelvi napok - A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont hivatalos honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Információk > Hírtár > 2018/2019

Horvát nyelvi napok

2019.03.28.

Immár megszokott módon, március 11. és 14. között került megrendezésre iskolánk hagyományőrző rendezvénysorozata, a „Horvát nyelv napjai”. A rendezvénysorozat célja, hogy megismertessük tanulóinkkal a magyarországi horvátok különböző etnikai csoportjait és hagyományait. Hétfőn az ünnepélyesen megnyitót követően gyönyörű szavalatokat hallhattunk, valamint felléptek az iskola énekkarának és tamburazenekarának tagjai is. A délután folyamán Silvija Butković költőnő Đakovo-ból mutatta be haiku versekből összeállított verseskötetét „Oslobođena kap” címmel. Iskolánkban kapott helyet fotókiállítása is „Slavonski intermezzo” címmel, melyet intézményünk igazgatója, Győrvári Gábor nyitott meg. A programon jelen volt Horvátország pécsi főkonzulja, Drago Horvat úr is.
A keddi nap a szavalóverseny napja volt, mint eddig minden évben, ezen a napon meghallgathattuk az alsó és felső tagozatosok, valamint a gimnazistáknak szebbnél szebb szavalatait. Voltak tanulók, akik mint fiatal költők is bemutatkoztak és saját költeményüket szavalták el az eseményen.
A harmadik nap szokás szerint vendég fellépők érkeztek intézményünkbe, ebben az évben Zala megyéből köszönthettük vendégeinket. Tanulók, tanáraik és az ottani horvát közösség tagjai látogattak el hozzánk a Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskolából, Tótszerdahelyről. Bemutatták nekünk a Mura menti horvátokat, hagyományaikat és nagyon szép népviseletüket. Kreatívan összeállított programjukon keresztül megismerhettük azokat a környező falvakat, ahonnan a gyerekek érkeztek, képeket láthattunk, verseket hallhattunk, melyek a helyi dialektus miatt különösen érdekesek voltak tanulóink számára. A rendezvényen iskolánkat megtisztelte Gugán Ivan, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Szolga József, horvát nemzetiségi szószóló is.
A programsorozat utolsó napja a 2/b osztály színházi darabjával indult, „Prozorčić u svijet prirode” címmel. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, gyönyörű kiejtésükkel és a helyenként igen hosszú szövegek memorizálásával tökéletes példát mutattak az idősebb tanulónak is. A színdarab után 8. osztályos tanulóink projektje került bemutatásra: „Hrvatska samouprava našeg mjesta” címmel, majd gimnazistáink rövid előadását is láthattuk, akik a „Babica se zdigla” című színdarabbal készültek.
A kvízek is minden évben meghatározó részét képezik ennek a hétnek, hát így volt ez idén is, részt vettek benne az általánosiskolások és gimnazisták egyaránt. A gimiseknél ebben az évben nagy szerepet játszott az info-kommunikációs technológia, amely gyorsabb ritmust adott a kérdések feltételének és megválaszolásának, valamint azt is megmutatta, hogy a néha felmerülő technikai problémák akár pontvesztéshez is vezethetnekJ
 Eredményhirdetéssel és az oklevelek kiosztásával zárult az idei „Horvát nyelv napjai”.

Beszámolót készítette: Győrvári Zsuzsanna
Képek: Kollár Ákos
Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz