2021
Pályázati azonosító: HAT-20-01-1162
Az Adriai-tengernél járt a 8. osztály

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”
Széchenyi István

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Határtalanul program keretében ötnapos tanulmányi kiránduláson vett részt szeptemberben iskolánk 8.A, 8.B osztálya, valamint a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Iskola 8. osztályos tanulói. A diákokat 4 pedagógus kísérte el. Az elnyert támogatás összege magában foglalta az utazás, a szállás, az étkezés költségeit, valamint a belépők árát.
Az utazás célja volt a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése. Fontosnak tartottuk, hogy a tanulók megismerjenek olyan magyar területeket, emlékhelyeket, melyek Trianon után Magyarország határain kívül kerültek.
Közösen kicsit újraéltük történelmünket. Otthonról hazamentünk, hiszen magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában jártunk Horvátországban. A kirándulás során ismerkedtünk a határainkon kívül élő magyarsággal, és a magyar történelmi emlékek nyomát követtük. A gyerekek előtt megelevenedtek a történelem lapjai, a Rákócziak kora.
Felkerestük a Kvarner-öböl magyar vonatkozású emlékeit. Történelmi körutazásunk Varasd és Csáktornya megtekintésével ért véget.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, így Crikvenicában fürödni kétszer volt alkalmunk szebbnél szebb helyeken.
Kirándulásunk gyöngyszemeként emlegetjük Opatiját (Abbáziát) a horvát tengerparton. Ez az a hely, ahol a monarchia világa elevenedett meg számunkra.
Az utolsó napon ellátogattunk az Erdődyek és a Zrínyiek egykori birtokaira, Varasdra és Csáktornyára. Varasdon megnéztük az Erdődy-várat, Csáktornyán pedig megkoszorúztuk Zrínyi Miklós költő és hadvezér emlékművét.
Fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza. Mindenki örült, hogy a nyertes pályázat ilyen utazásra adott lehetőséget. Gyönyörű helyeken jártunk, nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a Határtalanul programnak a lehetőséget.

Rajzok és élménybeszámolók...