2022
Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2022/1-001138
Szabadkától Fiuméig - Barangolás Délvidéken

Szerda reggel volt, amikor elindultunk a Határtalanul kirándulásra . Az iskola előtt találkoztunk, majd felszálltunk a buszra és Hercegszántóra utaztunk, ahol az ottani diákok is csatlakoztak hozzánk. Együtt elmentünk Hajdújárásra a Petőfi Sándor magyar iskolában. Megnéztünk egy prezentációt az iskolájukról, utána az ottani gyerekekkel együtt játszottunk egy jó foci meccset.
Az első város, amelyet meglátogattunk, Szabadka volt. A városközpontba mentünk megnézni a Zsolnay csempével díszített Városházát. Amikor befejeztük a városnézést, betértünk az ottani Zsinagógába. Majd a palicsi állatkertben gyönyörködtünk, nagyon élveztük. Este a "Kátai" tanyán aludtunk, ahol nagyon kedvesen láttak minket vendégül Másnap tovább vettük az irányt, Szerbiából Horvátországba.
Vukováron megtekintettük a Víztornyot és a Honvéd Háborús Emlékközpontot. Az emlékközpontban tankokat, fegyvereket és vadászrepülőt láthattunk. Ezt követően Eszéken megnéztük a gyönyörű neogótikus katedrálist, megcsodáltuk az óvárost és végig sétáltunk a Dráva partján. A harmadik állomás a várdaróci faluház volt, amelyben egykor magyar iskola működött. Ott az iskola egykori tanár látott minket vendégül. Az éjszakát Czúzában "Piros csizmában" töltöttük.
A harmadik napon reggeli után indultunk Zágrábba. Zágrábban meglátogattuk a Liszt Ferenc Intézetet, végig sétáltunk a városközpontjában , szabadidőnkben pedig lehetőségünk találkozni régi barátainkkal a zágrábi Miroslav Krleza Horvát Iskolából. Utána Selcére mentünk. Ott kiváló szállást kaptunk egy hostelben, szállásunk nagyon közel volt a tengerparthoz . Élveztük a tengert, sétáltunk a parton.
A negyedik napon Fiuméba utaztunk, megmásztuk a Terszatot és megnéztük az erődöt. A kilátóból gyönyörű kilátás nyílt Fiume városára és a tengerre. A fiúk szerencséjére pont Mercedes és Porsche kiállítás volt a városban. Este elsétáltunk Crikvenicába, ahol volt szabadidőnk is. Az ötödik napon Lovranba és Abbáziába utaztunk. Megcsodálhatók az Osztrák- Magyar Monarchia idején épült épületeket.Abbázia egy gyönyörű tengerparti város, tele virágokkal és zölddel, napfényben világít, és gyönyörű kilátás nyílik az Adriára. Az utolsó estét a szállásunkon töltöttük a tengerparton sétálva, belélegezve a tengeri levegőt és élvezve a naplementét. Hazatérésünk után megálltunk Zágrábban, Csáktornyán és Varasdon.
Sok szép, közös emlékkel tértünk haza.

7.osztályos tanulók