Szüreti projekt - A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont hivatalos honlapja

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Információk > Hírtár > 2016/2017

Szüreti projekt

2016.10.21.

A tradicionális szüreti projekt ebben az évben is megrendezésre került kibővített tartalommal, ezért aztán elneveztük a Földanya ünnepének, és ezúttal két napra szerveztük.
Október 14-én minden osztály kivonult a természetbe, falura, ahol különböző őszi terméseket gyűjtöttek a gyerekek, szüreten vettek részt, majd később feldolgozták ezeket valamilyen formában, és szombaton bemutatták az erről készült prezentációkat az egész iskola előtt.
Október 15-én a 10. A és B osztály nyitotta meg a programot a kimagaslóan magas színvonalú kulturális műsorral a szőlővédő szentekről, majd ezután következett a többi osztály bemutatója.
Az 1. A osztály munkáit az aula paravánjain tekinthettük meg, míg a 2. A és B. valamint a 3. A és B osztály tanulói saját osztálytermükben készítettek kiállítást a munkáikból.
A 4. osztály Bissén volt, szilvalekvárt főztek, almás pitét sütöttek, és versenyt rendeztek diópucolásban. A napot a közösen elkészített krumplipaprikás és a szalonnasütés koronázta meg.
Az 5. osztály Magyarsarlóson járt, ahol a gyerekek megismerkedhettek a méhészkedéssel, majd ezután szüreten vettek részt Kollár Ákos szőlőjében.
A hatodikosok egy őszi biciklitúrán vettek részt Drávamentén, meglátogatták Anus néni kertjét Lakócsán, kirándultak a Mecsekben, és feladatként kapták azt is, hogy lefényképezzék nagymamájuk éléskamráját is.
A 8. osztály Orfűn járt, ahol a „Bános Almaudvar” üzemében 100%-os almalevet készített, és természetesen kóstolót is hoztak nekünk.
A 9. osztály rétest sütött, különböző őszi gyümölcsökből, és persze mindannyian alig vártuk, hogy megkóstolhassuk a finom végeredményt.
Minthogy a 10. osztály a kulturális program megszervezését is feladatul kapta, így a „terepgyakorlatot” már korábban elvégezték; szeptember 13- án a mohácsi szőlőhegyen szüreteltek Horváth Zoltán szőlőjében, aki Planina Borház tulajdonosa.
A 11. osztály tanulói szintén Orfűn voltak, ahol meglátogatták a Malommúzeumot, megismerkedhettek a gabonaőrlés és a lisztkészítés folyamatával, és ők is egy közös bográcsozással zárták a napot.
Dr. Mándityné Zsifkovics Ágnes beszámolója alapján
A fényképeket Kollár Ákos készítette

Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz